Shopify – ką sako online parduotuves pačios susikūrę verslininkės ir kokie yra SEO srities minusai 

seo shopify platformoje ir versininkiu atsilieimai

Sprendimas, kokioje platformoje susikurti online parduotuvę nėra lengvas. Ypač neturint patirties ar pažįstamų, kurie pasidalintų patirtimi iš pirmų lūpų, gali kilti įvairių dvejonių, kas labiau tinka Tau.

Aš dirbu su smulkiu verslu ir kūrėjais, nemažai darbų jie atlieka patys, tarp tų darbų papuola ir online parduotuvės kūrimas.

Paklausiau dviejų verslių moterų, kokia jų nuomonė apie Shopify ir jos sutiko pasidalinti savo atsiliepimais. Parduotuves jos abi kūrėsi pačios, o rezultatai atrodo profesionaliai.

Mano, kaip specialistės dirbančios su tinklalapiais nuomonė yra tokia, kad Shopify platforma yra išties puikus pasirinkimas e-komercijos veiklai, o ir Online erdvėje vis dažniau matau rekomendacijas jai ir teigiamus atsiliepimus

SEO Shopify platformoje

Nors ir  yra trūkumų iš SEO pusės Shopify taip pat yra rekomenduotinas pasirinkimas. Žinoma, nėra vienos tobulos platformos, bet visgi darydama auditus pastebėjau, kad šioje platformoje sukurtų svetainių health score paprastai yra aukštesnis, nei parduotuvių kitose platformose. Tikriausiai žmonės turi mažiau galimybių privelti techninių klaidų, nes ši platforma yra sukurta ekomercijai.

Iš SEO perspektyvos yra keletas minusų:

  • Negalima pilnai keisti URL, lieka žodžiai kaip “collection” kategorijoms ir “Product” produktams, savaime kaip ir neatrodo kaip didžiulė problema, bet jų gali kilti nusprendus pakeisti platformą – teks peradresuoti kiekvieną puslapį, nes tokia URL struktūra ten gali neveikti 
  • Problemos su Canonical tag (pasako Google, kuri puslapio versija yra pagrindinė iš kelių identiškų. Dublikatai atsiranda, pvz. kai vieną produktą norite priskirti kelioms kategorijoms ir kaip minėta punkte aukščiau, Shopify neturi pilno lankstumo su url, taip atsiras keli skirtingi url vienai prekei
  • Sudėtinga naudoti structured data (schema mark up), kuris parodo daugiau info google paieškos rezultatuose kaip pvz. žvaigždučių vertinimas, tam reikia papildomo appso ar programuotojų pagalbos, kad padaryti tai manualiai
  • Negalima keisti sitemap
  • Appsų naudojimas gali lėtinti užkrovimo greitį, reikia atsargiai atsirinkti, kurie yra patys svarbiausi
  • Sukurti subcategories gali reikti programuotojų pagalbos
 

Turiu pabrėžti, kad aukščiau paminėti minusai nebūtinai trukdys jūsų reitingui. Paprastai pradedantieji net nedaeina iki tų dalykų optimizuojant parduotuves, nes yra sočiai ką veikti ir su paprastesniais basic SEO dalykais, kaip pvz. raktažodžiai ar rūpinimasis išoriniu SEO.

Atsiliepimai apie Shopify

Parduotuvė šunims

Marijos Ivanavičienės komentaras apie jos patirtį naudojant Shopify projektui www.pilnasnamas.lt:

“Pasirinkau Shopify platformą savo el.parduotuvei pilnasnamas.lt po nagrinėjimų, paieškų ir konsultacijų su smulkiais verslais, kurie parduoda fizinius produktus internetu. 

Man buvo labai svarbu, kad aš, kaip naujokė gebėčiau pati valdyti platformą, sukelti produktus, keisti kainas ir pan. Neturėjau praktikos su el.parduotuvių valdymu ir darbu su skirtingomis platformomis. Vertinau, kad neturėsiu galimybės samdyti išorinio programuotojo kiekvieną kartą, kai reikės ką nors koreguoti svetainėje. Shopify vienbalsiu visi įvardino, kad tai labiausiai vartotojui draugiška platforma, turinti visus reikiamus funkcionalumus ir orientuota į pardavimus.

Savo pasirinkimu esu patenkinta, viską valdau pati. 

Tiekejai, pvz. pinigų surinkimo svetainės, kurjeriai, turi integracijas ir labai patogu naudoti. Integracija su kontaktų rinkimo ir automatizavimo įrankiais (pvz. Omnisend) taip pat labai paprasta. Tai susidiegiau pati ir sėkmingai naudoju. 

Taip pat smagu, kad turi pakankamai paprastą SEO valdymą. 

Iššūkiai – atrasti patogiausias aplikacijas (apps’us) norint diegti įvairius sprendimus, tokius kaip papildomų produktų siūlymas norint padidinti pardavimų krepšelį ar dovanos pasiekus tam tikrą pirkinių ribą.”

Bityno parduotuvė

Jolita iš ekologiško bityno „Avilio istorijos” parduotuvę Shopify platformoje susikūrė pati ir taip pat sutiko pasidalinti patirtimi.

Prieš tai ji išbandė ir kitas platformas, tačiau liko nusivylusi:

  • WooCommerce (WordPress) strigdavo ir norit turėti sklandžiai veikiančią parduotuvę nuolat reikėto atnaujinti įskiepius. Kas dažnu atveju lėmė padarytų nustatymų trikdžius ir nuolatinį poreikį viską perdaryti. Norint gero nepretrukiamo veikimo būtinas techniškai labai sumanus parduotuvės administratorius, geriausiai programuotojas.
  • Lietuviškos platformos nepatiko dėl ribotų dizaino ir funkcionalumo galimybių.
 

Shopify privalumai:

  • Daug galimybių su papildomomis programėlėmis. Tam nereikalingos kodavimo žinios, eilinis vartotojas gali labai praplėsti savo el. parduotuvės funkcijas.  Pvz. klientai patys gali susikurti perdonalizuotus produktus (aktualu personalizuotiems sprendimams kaip dovanos, drabužiai su užrašais, vardais ir pan.). Kitas pasiteisinęs pavydzdys papildomų pardavimų generavimo programėlė  (Bundle ir upsell) sugeneravo papildomus pardavimus ir pakėlė vidutinio krepšelio vertę. 
  • Labai gera vidinė parduotuvės statistika. Atitinka realybę 100 proc. Ta prasme, kad sutampa su Google analytics ir Meta ads manager duomenimis. Stebint analitinius parduotuvės duomenis labai aišku viskas, kas veikia, kas ne. Iš karto jaučiaisi, jei su socialinių tinklų reklama nepataikai, ar išjungi ją.
  • Nėra techninių trikdžių, parduotuvės strigimų, pakibimų ar kibernetinių atakų.
  • Greita svetainės sparta ir puikus atvaizdavimas mobiliuosiuose įrenginiuose. Visa informacija gražiai rodoma pirkėjų telefonuose ir tai nereikalauja atskiro ar papildomo darbo iš parduotuvės administratoriaus.
  • Labai greitai ir gerai veikianti Shopify klientų aptarnavimo tarnyba, daug medžiagos kaip viską pasidaryti pažingsniui 
 

Atkreipti dėmesį:

  • reikia domėtis pačiam ir anglakalbėje rinkoje informaciją imti, nes gali net nesumąstyti, kokios Shopify galimybės. Todėl „pradinukams” nelabai tiktų.
  • komisinis mokestis nuo pardavimų.
 

Apibendrinus, aš Shopify rekomenduoju. Nors ir mokama viskas, bet verta.

Beje, avilioistorijos.lt parduotuvė gavo „Mylimiausios Lietuvos elektroninės parduotuvės“ vardą. Pirmą kartą 2023 m. organizuotose nacionaliniuose mylimiausios elektroninės parduotuvės rinkimuose jie varžėsi „Kūrybiška pradžia“ kategorijoje ir laimėjimą lėmė kūrybiškas požiūris į elektroninę prekybą ir originalus produktų pateikimas. 

Pabaigai

Tobulos platformos nėra, bet Shopify nuolatos tobulinasi ir gal po kiek laiko man teks mažinti trūkumų sąrašą.

Rekomenduoju pasirinkti platformą atidžiai apsvarsčius, kas tinka konkrečiu atveju ir tuomet jau nesiblaškyti ir likti prie savo sprendimo, nes trūkumų bus ir kitur. 

Jei jau taip nutinka, kad reikalingas perkėlimas į kitą platformą, tai tikrai įmanoma, bet kainuos laiko ir pinigų.

Facebook
LinkedIn
Kategorijos